CLICK THE FOLLOWING LINKS FOR MORE DETAILS
cruise home | program | presenters | itinerary | ship | pricing and booking


OVERVIEW

  • sessions are only held while at sea
  • 58 topics in a single stream – our usual wide range
  • Several special themes
    – English research – an extended / in-depth program by several speakers
    – DNA
    – Writing course (workshops) – by Janet Few
    – German research
  • 3 one-hour Research Help Zone sessions – one-on-one or small group help from experts

PRELIMINARY PROGRAM –  subject to change

 

DAY 1 – Saturday 21 Sep 2019 – depart Southampton 4.30pm

  • afternoon – boarding & registration (in conference centre)
  • approx 3.30pm – all aboard
  • assembly drill – actual time to advised on the ship
  • 5.00pm – MEET and GREET – speaker introductions etc.
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – English context: history, sources, repositories & processes – P. Milner (60mins)

DAY 2 – Sunday 22 Sep 2019 – at sea

  • 10.00am – Coffers, clysters, comfrey and coifs: the lives of our seventeenth century ancestors – J. Few (60mins)
  • 11.00am – break (30mins)
  • 11.30am – Find the correct place: maps & gazetteers – P. Milner (60mins)
  • 12.30pm – break (90mins)
  • 2.00pm – Hiding in the Chancery cupboard: the trials & tribulations of an eighteenth century wife – S. Swalwell (50mins)
  • 3.00pm – speaker & topic TBA (50mins)
  • 3.50pm – break (30mins)
  • 4.15pm – Church & diocesan records for birth/marriage/death – P. Milner (60mins)
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – Digging for ancestors using DNA: an introduction – M. Patient (60mins)

DAY 3 – Monday 23 Sep 2019 – at sea

  • 9.00am – Tips & tools for navigating the English probate system – P. Milner (60mins)
  • 10.00am – break (30mins)
  • 10.30am – Getting the most out of your Ancestry DNA matches – M. Patient (50mins)
  • 11.30am – Writing workship 1: Making decisions – J. Few (50mins)
  • 12.20pm – break (70mins)
  • 1.30pm – The treasure trove that is the British Newspaper Archive – A. Bennett (50mins)
  • 2.20pm – Using maps and gazetteers for your Central European research – E. Kopittke (50mins)
  • 3.10pm – break (30mins)
  • 3.30pm – Land and property records in England – R. Kopittke (60mins)
  • 4.30pm – Research Help Zone (60mins)
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – Nonconformists & recusants – P. Milner (60mins)

DAY 4 – Tuesday 24 Sep 2019 – Gibraltar 12 noon – 6pm

  • 9.00am – Researching in Scotland: using the obvious and more obscure records part 1 – R. Kopittke (50min)
  • 10.00am – Exploring ThruLines™ and Theories of Relativity™ – M. Patient (50min)
  • In port 12noon – 6pm – no scheduled talks
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – Milkmaids, munitions workers, milliners and match girls: women at work – J. Few (60mins)

DAY 5 – Wednesday 25 Sep 2019 – at sea

  • 9.00am – Occupation, Guild, & Freeman records – P. Milner (60mins)
  • 10.00am – break (30mins)
  • 10.30am – Irish website sources – A. Bennett (50mins)
  • 11.30am – Writing workshop 2: Finding the national and local context – J. Few (50mins)
  • 12.20pm – break (70mins)
  • 1.30pm – speaker & topic TBA (50mins)
  • 2.20pm – Do as I say not as I did! Lessons from Sue’s experience of doing family history – S. Swalwell (50mins)
  • 3.00pm – break (30mins)
  • 3.30pm – Researching in Scotland: using the obvious and more obscure records part 2 – R. Kopittke (50mins)
  • 4.30pm – Sources for landed & titled people – P. Milner (60mins)
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – X on a Page – hunting for my great grandfather’s father – A. Bennett (60mins)

DAY 6 – Thursday 26 Sep 2019 – Villefranche, France 9am – 6pm

  • In port during the day – no scheduled talks
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – Overlooked sources: 17th & 18th centuries – P. Milner (60mins)

DAY 7 – Friday 27 Sep 2019 – Rome, Italy 7am – 7pm

  • In port during the day – no scheduled talks
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – Shackles, shekels and shrapnel: the exodus to the Southern seas – M. Patient (60mins)

DAY 8 – Saturday 28 Sep 2019 Livorno, Italy 7am – 7pm

  • In port during the day – no scheduled talks
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – Overlooked sources: 19th & 20th centuries – P. Milner (60mins)

DAY 9 – Sunday 29 Sep 2019 – Genoa, Italy 7am – 3pm

  • In port most of the day – no scheduled talks
  • 3.30pm – Hidden in plain view: freely available sources we often overlook – A. Bennett (50mins)
  • 4.30pm – In the steps of my ancestor – what might I learn? – E. Kopittke (50mins)
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – The poor you will always have with you – J. Few (60mins)

DAY 10 – Monday 30 Sep 2019 – at sea

  • 9.00am – Irish land records – P. Milner (60mins)
  • 10.00am – break (30mins)
  • 10.30am – Locating your German immigrant ancestor’s place of origin – E. Kopittke (50mins)
  • 11.30am – Useful tools and tips for DNA research – M. Patient (50mins)
  • 12.20pm – break (70mins)
  • 1.30pm – Is your family tree bullet proof? – R. Kopittke (50mins)
  • 2.20pm – speaker & topic TBA (50mins)
  • 3.00pm – break (30mins)
  • 3.30pm – Irish maps and tools: finding the right place – P. Milner (60mins)
  • 4.30pm – Research Help Zone (60mins)
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – In pursuit of lots! An example of how christian names can be used to build the family tree – S. Swalwell (60mins)

DAY 11 – Tuesday 1 Oct 2019 – Malaga, Spain 9am – 4pm

  • In port – no scheduled talks – most of the day
  • 4.30pm – Stepping out of the shadows of men: an independent woman in Georgian London – S. Swalwell (60mins)
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – England’s Quarter Session records – P. Milner (60mins)

DAY 12 – Wednesday 2 Oct 2019 – Lisbon, Spain 12 noon – 7.30pm

  • 9.00am – Writing workshop 3: Finding context – occupations  – J. Few (50min)
  • 10.00am – Breakthroughs, surprises and skeletons – M. Patient (50min)
  • In port during the afternoon – no scheduled talks
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – speaker & topic TBA (60mins)

DAY 13 – Thursday 3 Oct 2019 – at sea

  • 9.00am – Buried treasures: … the English Parish Chest – P. Milner (60mins)
  • 10.00am – break (30mins)
  • 10.30am – Writing workshop 4: Finding context – social history – J. Few (50mins)
  • 11.30am – A 19th century German’s voyage to the other side of the world – E. Kopittke (50mins)
  • 12.20pm – break (70mins)
  • 1.30pm – TheGenealogist.co.uk: what’s the difference? – R. Kopittke (50mins)
  • 2.20pm – Breaking through down under Irish brickwalls – M. Patient (50mins)
  • 3.00pm – break (30mins)
  • 3.30pm – Effective use of England’s National Archives – P. Milner (60mins)
  • 4.30pm – Research Help Zone (60mins)
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – An evening with Master Christopher: 17th century barber surgeon (provisional) – C. Braund (60mins)

DAY 14 – Friday 4 Oct 2019 – at sea

  • 9.00am – Burghs and their records (Scottish) – P. Milner (60mins)
  • 10.00am – break (30mins)
  • 10.30am – Ownership, privacy and copyright: some things to consider when sharing – M. Patient (50mins)
  • 11.30am – Directories and almanacs – R. Kopittke (50mins)
  • 12.20pm – break (70mins)
  • 1.30pm – Writing workshop 5: Illustrating and publishing your family history – J. Few (50mins)
  • 2.20pm – speaker & topic TBA (50mins)
  • 3.00pm – break (30mins)
  • 3.30pm – speaker & topic TBA (45mins)
  • 4.30pm – panel (60mins)
  • 6.00pm – dinner
  • 8.00pm – WINDUP – So you are married to a genealogist? – C. Becker – plus prize draw and photos (60mins)

DAY 15 – Saturday 5 Oct 2019 – arrive Southampton 5.30am